Tartrul dentar

Tartrul dentar sau „piatra” de pe dinti este placa bacteriana dentara care a inceput sa se intareasca.

Cum va simtiti dintii atunci cand ii atingeti cu limba? Ii simtiti curati si alunecosi ca o suprafata de portelan sau sunt aspri, rugosi? Daca ii simtiti aspri inseamna ca tartrul a inceput sa se acumuleze.

Placa bacteriana dentara este un film, o pelicula incolora de  bacterii ce se dezvolta continuu pe suprafata dintilor.

Un revelator de placa bacteriana poate arata stadiile de dezvoltare a placii bacteriene care pot fi: depunere noua, in primele 12 ore, mai veche de 12 ore sau depunere si mai veche si care a inceput deja sa formeze acizi ce ataca suprafata dintilor.

De ce apare tartrul dentar?

Igiena orala deficitara si periajul dentar incorect executat duc la acumularea si cresterea acestei pelicule de placa bacteriana care se intareste, aparand tartrul dentar prin retentia de resturi alimentare si substante minerale din saliva, acestea depunandu-se pe dinti si subgingival.

Intram astfel intr-un cerc vicios – cu cat suprafata dintilor este mai rugoasa ( cu tartru) cu atat mai mult creste placa bacteriana si se formeaza mai mult tartru.

Tartrul dentar este un magnet si pentru pete. Acestea apar in urma consumului de cafea, ceai, tutun sau bauturi cu diversi coloranti, elemente din aceste substante impregnand tartrul si placa bacteriana astfel ca, in timp, dintii capata culori de la galbui la maro si chiar gri inchis.

Tartrul dentar poate duce la aparitia cariilor si a inflamatiilor gingivale!

Pe langa aspectul estetic neplacut si respiratia urat mirositoare, simbioza dintre tartrul dentar si placa bacteriana poate conduce la probleme mult mai serioase, mai grave.
Respectiv, de la aparitia cariilor dentare si a inflamatiilor si infectiilor gingivale, acestea cumulate merg pana la pierderea totala a dintilor.

Dar toate aceste suferinte pot fi prevenite, pot fi preintampinate mergand in mod regulat la dentist si respectand o igiena orala adecvata.

Daca placa bacteriana dentara o putem indeparta singuri prin periajul dentar executat corect si cu regularitate, de doua ori pe zi, dentistul este singurul care poseda instrumentele necesare indepartarii tartrul dentar odata format pe dinti si sub linia gingivala.

Ce este de facut?

Odata indepartat tartrul dentar in cabinetul dentar, dumneavoastra acasa puteti preveni reaparitia imediata a lui. Prin metodele de igiena orala corect aplicate: periaj dentar corect executat de 2 ori pe zi, cu paste de dinti cu fluor. Prin folosirea cu regularitate a atei dentare de cel putin trei ori pe saptamana, desi ar fi preferata folosirea atei dentare zilnic si ori de cate ori simtim ca a ramas ceva intre dinti. Prin folosirea apei de gura dupa periaj.

De asemenea, controalele periodice cu igienizare dentara profesionala in cabinet, efectuate o data la sase luni, previn aparitia complicatiilor dentare ce pot fi traumatizante fizic si emotional, consumatoare de timp si foarte costisitoare din punct de vedere financiar.

Retineti !

Este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi!

Tratamentul de igienizare dentara profesionala este nedureros, astfel ca teama de dentist in aceasta situatie nu este justificata.

Attachment