Parodontologie – Parodontoza, Gingivita

Parodontoza si Gingivita, afectiuni ale tesuturilor moi adiacente dintilor, sunt tratate de ramura stomatologiei numita Parodontologie.
Boala parodontala este o afectiune de natura bacteriana ce afecteaza gingiile si tesuturile de suport ale dintelui.

Evolutie

Stadiul incipient al bolii parodontale este gingivita. Tratata din timp este reversibila, iar vindecarea poate fi completa. Prin procedurile profilactice (igienizarea periodica intr-un cabinet stomatologic) instalarea gingivitei poate fi impiedicata.

Gingivita

 

Gingivita

Gingivita

 

Inflamatia gingivala, Gingivita

Gingivita

Reprezinta inflamatia cronica de cauza microbiana a papilei si a marginii gingivale libere.
Semnele gingivitei sunt urmatoarele:

  • sangerari gingivale la periaj si masticatie
  •  senzatie de usturime a gingiilor
  •  discrete dureri,suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure, cu gust acru pronuntat sau prea fierbinti.
  •  halena (mirosul urat al respiratiei)
  •  principalul semn clinic de ingrijorare pentru pacient este sangerarea gingivala! Netratata gingivita avanseaza spre parodontita (cunoscuta de pacienti sub numele de parodontoza).

Parodontoza

Parodontoza cele 4 stadii

Parodontoza

 

Parodontoza este o forma agravata a bolii parodontale. Infectia afecteaza tesutul de legatura dintre radacina dintelui si os si poate conduce la pierderea dintilor implicati care devin astfel mobili.

In stadiile incipiente parodontoza are ca semne clinice:

  •  sangerari gingivale mai accentuate spontane sau provocate
  •  usoara mobilitate dentara
  •  tulburari de masticatie
  •  senzatie de dureri gingivale

Efectele bolii parodontale

Parodontoza - Stadiu avansat

Parodontoza – Stadiu avansat

Netratata la timp, boala parodontala avanseaza si afecteaza osul de sustinere al dintelui ducand la mobilitatea dentara si astfel la pierderea lui.

Tratament

In stadiile incipiente ale bolii parodontale tratamentul este neinvaziv, nechirurgical, necesitand doar o igienizare profesionala( detartraj, periaj, profi-jet) si o imbunatatire a igienei orale.


Tratamentul bolii avansate este mult mai complex, realizat prin proceduri multiple, de ordin medicamentos, chirurgical si de restaurare a dintiilor prin tratamente protetice.

Cu cat boala parodontala este mai avansata, cu atat mai diversificat este tratamentul.


Boala parodontala trebuie tratata, vindecarea sau oprirea ei in evolutie se obtine doar printr-un tratament adecvat efectuat cu consecventa in cabinetul stomatologic dar si acasa.

Rata de succes a tratamentului depinde foarte mult de buna cooperare intre medic si pacient, de respectarea cu strictete a indicatiilor de tratment si de prezenta regulata la controalele periodice in cabinet.


* In fiecare luna avem promotii si oferte speciale. Consultati periodic pagina de Oferte