Cariile Dentare

Probabil ati auzit vorbindu-se despre cariile dentare, despre cariile dentare la copii – asa numita ” caria de biberon „– si in orice imprejurare ar fi aduse in discutie, nu ne trezesc un sentiment placut atunci cand ne gandim la ele.

Cariile Dentare reprezinta boala orala produsa de starea de degradare a sanatatii dintilor. Aceasta boala are un impact major asupra populatiei, fiind a doua ca raspandire dupa banalele viroze respiratorii sau raceli, cu risc major la copii si la adultii seniori.

Cariile dentare – cateva cauze:

Principalele cauze de aparitie a cariilor dentare sunt date de obiceiurile noastre alimentare si de felul in care avem grija de igiena si sanatatea noastra orala.

Caria este rezultatul acumularii de placa bacteriana dentara. Placa dentara este o pelicula subtire, fina, lipicioasa, ce se formeaza continuu pe dinti si care gazduieste bacterii.

Cand aceste bacterii intalnesc alimente bogate in zahar, amidon sau carbohidrati, ele produc acizi care ataca dintii.

Cum evolueaza placa bacteriana?

Daca placa bacteriana dentara nu este inlaturata periodic, constant, ea se transforma in tartrul dentar sau „piatra” de pe dinti.

Un depozit intarit de placa dentara ce se formeaza la baza dintilor, patrunde chiar si sub linia gingiilor cauzand inflamatia lor.

Cum nu putem inlatura tartrul singuri oricat de mult si oricat de tare ne-am stradui la periajul dentar, acesta depunere este un proces care evolueaza in timp.

Cum debuteaza Cariile dentare?

Inceputul procesului carios este in general nedureros si este posibil ca primele semne vizibile sa fie date abia cand apar complicatiile si o buna parte din structura dintelui este degradata.

Cariile Dentare - Evolutie

Cariile Dentare – Evolutie

Degradarea dintilor poate avea loc si fara ca noi sa ne dam seama.

Fara semne vizibile cu ochiul liber la exterior, ca atunci cand procesul carios este format pe suprafata masticatorie a dintelui, aceasta degradare se poate produce interdentar sub punctul de contact, in locuri mai greu accesibile in procesul de igiena orala.

De aceea, pe langa igienizarea profesionala, dentistii controleaza intotdeauna integritatea fiecarui dinte la vizitele periodice in cabinetul dentar.

Ce simptome au Cariile dentare si cum le detectam?

O anumita sensibilitate dentara, o durere la rece, la cald, la dulce, pot fi semnale ca un proces carios a inceput sa se dezvolte.

Chiar daca nu simtiti nici un disconfort, nu inseamna ca aceste degradari nu exista.

In stadiile incipiente, unele cariile dentare sunt aproape imposibil de depistat cu ochiul liber.

Fiind detectate doar cu instrumentele specifice de lucru, prezentarea la Clinica de stomatologie este necesara.

Sunt cazuri in care, dinti aparent integri si fara leziuni vizibile cu ochiul liber, prezinta la examenul radiologic, procese carioase ascunse in interiorul dintilor sau intre dinti.

Ce e de facut?

Cariile dentare sunt tratate de acea ramura a stomatologiei ce se numeste Odontoterapie.

Consultatia de stomatologie detecteaza cariile dentare

Consultatie de stomatologie

Odata detectata leziunea carioasa, medicul dentist va va recomanda tratamentul adecvat pentru a opri evolutia degradarii dintilor.

Pentru a indeparta tesuturile afectate si a reface structura morfo-functionala a dintelui folosim cele mai noi tehnici, aparate si materiale.

Retineti!

Cu cat este detectat mai devreme procesul carios, cu atat este mai simplu, mai putin dureros si mai putin costisitor de tratat.

Faceti acum o programare pentru o Consultatie de stomatologie generala!

Attachment

  • Cariile dentare
  • Cariile Dentare - Evolutie
  • Consultatia de stomatologie detecteaza cariile dentare